2024 UPDATE! Voorlopig zijn er geen nestjes meer gepland. We hebben geen teefjes meer die hiervoor de juiste leeftijd hebben én geschikt zijn om het ras te bevorderen. Indien u op zoekt bent naar een pup verwijzen wij u door de betreffende rasvereniging.

Leuk dat je een kijkje neemt op de website van Irrima’s
Vanuit pure passie en liefde voor honden fokken we zo heel af en toe een nestje pups.

8 weken lang genieten we met het hele gezin met volle teugen van het kleine grut.
En is het altijd weer even slikken als ze het nest gaan verlaten.

Tijdens deze 8 weken ligt er een hele belangrijke taak voor ons als fokker.

De socialisatie periode is ontzettend belangrijk tussen de 4 en 16 weken. De pups groeien bij ons in huis op. De werpkist staat midden in de kamer en de pups groeien op tussen onze andere honden van de roedel(6).
We laten ze kennis maken met o.a. onze pony’s, andere mensen, kinderen, tractors, harde geluiden, verschillende ondergronden.

Naast de gewone socialisatie laten we de pups ook kennismaken met geur en met ENS, beide worden hieronder uitgelegd.

Neuswerk voor pups

Om de neus van de pups te stimuleren  gaan we vanaf dag 3 tm dag 16 elke dag een nieuwe geur introduceren.
Zo wordt een goede basis gelegd voor de jacht, detectie en speuren.

Mogelijke geuren

  • natuurlijke geuren – gras, boombast, mos, bladeren, grond, etc
  • fruit, kruiden, zoethout, kaneel, munt, basilicum, nootmuskaat, kruidnagel, etc
  • trainingsmaterialen – wild (haas, konijn, eend, vos, ree, etc), tennisballen, leer, RVS, drugs (legale zoals wiet), koper, essentiële oliën, schapen etc
  • diverse zaken – katten, knaagdieren, paardenharen etc.

Ik leg de pup op schoot, met de vrije hand hou ik het geur item circa 1,5 cm van de neus van de pup. Als de pup naar of van de geur wil bewegen met de kop laat ik dit gebeuren, maar beweeg niet het geur item mee met de pup als die er van weg wil. Het geur item  ongeveer 5 seconden voor de neus.  Is er geen of een afwijzende reactie in die 5 seconden dan verwijder ik het geur item. Wil de pup contact met de geur dan het geur item  maximaal 30 seconde op 1,5 cm van de neus van de pup.

Vanaf dat de pups 6 weken oude zijn beginnen we met korte sleepspoortjes.

Aanleren van de fluit

We leren de pups een positieve associatie met de fluit. Vanaf 4 weken starten we met het bijvoeren van de pups. Iedere maaltijd blazen we op een acme 210,5 fluit. De pups krijgen zo een positieve associatie met de fluit.
Op basis van klassieke conditionering is het mogelijk om al vanaf dit moment een positief terugroep commando in te prenten bij de pups voor de rest van hun latere leven.

Dag 3 tm 6: Early Neurological Stimulation bij pups

In de prille beginfase van een pup zijn ogen en oren nog dicht en het verteringsstelsel werkt matig. Deze laatste wordt gestimuleerd doordat de moeder de pups likt over buik en geslachtsdelen. De pups kunnen nu alleen ruiken, zuigen en kruipen. Hun lichaamstemperatuur regelen ze door dicht tegen elkaar aan te kruipen of tegen moeder aan te kruipen.

Tijdens deze eerste weken van immobiliteit, hebben onderzoekers geconstateerd dat deze nog onderontwikkelde honden gevoelig zijn voor een beperkt aantal stimuli waaronder thermische, tactiele, beweging en voortbeweging prikkels.

Het eerste onderzoek was op muizen. Door hen de eerste 5 tot 10 dagen steeds drie minuten van de groep te scheiden zakte hun lichaamstemperatuur beneden de normale waarden. Deze kleine vorm van stress is voldoende om hormonale, bijnier- en hypofysaire systemen te stimuleren.
Toen dezelfde dieren als volwassenen opnieuw waren getest, bleken ze stress bestendiger dan hun nestgenoten die de vroege neurologische stimulatie niet hadden gehad. Ook bleken de aan ENS blootgestelde dieren beter bestand tegen infectieziekten en bepaalde vormen van kanker dan hun nestgenoten en tegen terminale uithongering en langdurige blootstelling aan kou.

Uit tests is gebleken dat  gestimuleerde pups actiever en meer verkennend zijn dan de niet gestimuleerde nestgenoten. In probleemoplossende tests zoals een doolhof met omleidingen, werden de niet-gestimuleerde pups extreem opgewonden, zeurden veel en maakten veel fouten. Hun gestimuleerde nestgenoten waren minder gestoord of boos door testomstandigheden en wanneer vergelijkingen werden gemaakt, waren de gestimuleerde nestgenoten kalm in de testomgeving, maakten ze minder fouten en gaven ze slechts af en toe een noodgeluid als ze gestrest waren.

Stimulatie methoden
Amerikaanse militairen hebben in een hondenprogramma een methode gevonden wat hedendaags  nog steeds een leidraad vormt voor wat werkt. Zij ontwikkelden het stimulatieprogramma ‘Bio Sensor’ later bekend als ‘Superdog’ om prestaties van hun werkhonden te verbeteren.

Er zijn uiteindelijk vijf stimulatie oefeningen ontwikkeld. Ze dienen per pup, 1 keer per dag toegepast te worden. Alle vijf de oefeningen dienen achter elkaar uitgevoerd te worden, je past ze dus eerst alle vijf bij pup één toe en vervolgens bij pup twee enzovoort. Het gaat om de volgende oefeningen:

  1. Tactiele stimulatie (tussen tenen)
  2. Hoofd loodrecht houdend
  3. Hoofd naar beneden houden
  4. Achterover positie
  5. Thermische stimulatie